example-top-banner
0 (800) - 30 - 11 - 30

(800) - 30 - 11 - 30

(044) - 377 - 71 - 33

Магазин іграшок Статті та огляди Еволюція ляльки Barbie: від мрії до символу

Статті та відео-огляди


Статті 27 Липень 17292

Еволюція ляльки Barbie: від мрії до символу

Лялька Barbie — без перебільшення найвідоміша іграшка в світі, чия історія налічує вже 65 років. Першу Барбі створили в США, і головна ідея полягала в тому, щоб запропонувати маленьким дівчаткам гратися не зі звичними для того часу пупсиками, а з гарною дорослою лялькою. За довгий шлях, який пройшла Barbie, вона опанувала різні професії, приміряла різні образи, знаходила друзів і кохання, та незмінно залишалася бестселером. Символ будь-якого з поколінь, в якому їй пощастило рости, Barbie ввібрала риси кожної епохи.

День народження відома лялька святкує 9 березня. Це чудовий привід саме в перші дні весни пригадати, якою була історія красуні-Барбари, як змінювалася вона сама та як змінювався світ навколо неї.

Лялька Barbie в 1950-х

Найперша лялька Барбі, яку насправді звали Барбара Мілісент Робертс, народилася в містечку штату Вісконсін. Тоді, в далеких 1950-х, вона виглядала схожою на гламурну pin-up girl з німецьких коміксів. Яскравий макіяж, тонкі брови, короткий чубчик і осина талія в смугастому купальнику втілювали моду тих часів. Більше того, в зовнішності красуні були яскраво помітні риси зірок світу кіно: Елізабет Тейлор, Мерилін Монро, Одрі Гепберн.

Навіщо та хто придумав Барбі? Авторка культової ляльки Рут Хендлер розповідала, як звернула увагу на ігри своєї доньки. Дівчинка явно надавала перевагу паперовим лялькам, яких можна було одягати, прикрашати. Коли з'явилась Барбі, вона стала саме такою іграшкою: подружка, зразок, модель.

Шалений успіх отримала вже перша Барбі — 1959 рік став тріумфальним для компанії Mattel: було продано понад 300 тисяч ляльок з додатковими комплектами одягу. Тренд з того часу не втратив темпів зростання: за даними статистики, щосекунди у світі купують 2 ляльки.

Цікаво, що коли з'явилася Барбі, реклама позиціонувала її як Teenage Fashion модель, яка вчиться в коледжі. Але зовнішність і пропорції тіла не видавали в ній підлітка. Компанії Mattel знадобилося чимало перевипусків, щоб зовнішній вигляд відповідав заявленому іміджу.

Барбі в 1960-х

1961 рік було позначено тим, що в житті красуні з'явився бойфренд Кен. Далі до них приєдналися «найкраща подружка» Мідж і «молодша сестричка» Скіпер. У 1967 в особі кузини Френсі світ побачила перша темношкіра лялька. А вже за кілька років лінійка поповнилася афроамериканкою на ім'я Крісті.

Образи, в яких з'являється красуня, копіювали реальних людей: супермодель Твігі і актрису Дайан Керрол.

Історія ляльки Барбі у цей період відрізняється також тим, що лялька опановує для себе різноманітні професії. На ринок виходять «ділова жінка», «модельєрка», «стюардеса» і «співачка». Наступними стають «няня», «балерина», «вчителька» та «медсестра», а в 1965 Маттел випускає у світ «астронавтку».

Паралельно бренд починає продавати супутні товари до своїх ляльок: аксесуари, одяг, канцелярія, книги та сувеніри мають попит. Тоді ж створюється й «Будинок мрії».

Лялька Барбі в 1970-х

В ці роки знаменита блондинка стає зразком сильної жінки-феміністки, що вдало поєднує успішну кар'єру з любов'ю до моди й активного способу життя.

В ці роки з'являється Барбі Малібу. Засмагла білявка, яка відпочиває на сонячному пляжі та підкорює хвилі океану на дошці для серфінгу, швидко стала однією з найпопулярніших моделей. Також варто зазначити, що це перша Barbie, яка була усміхненою. Можливо, це один із секретів успіху красуні.

У 1976 Барбі має перше велике спортивне досягнення: вона «здобуває» олімпійське золото в лижному спорті.

Барбі в 1980-х

Продовження історії тісно переплітається з подіями, які відбуваються в цей час в Америці. Епоха Рейгана дарує дівчаткам «пілотесу», «бізнесвумен» і «лікарку». З початком ери MTV Барбара організовує власну музичну групу та сяє на великій сцені у блискітках та різнокольорових легінсах.

Наприкінці 80-x Mattel багато працює над колекційними серіями, в яких дизайн є ексклюзивним, а комплекти одягу створюють провідні світові дизайнери. Так, Барбі приміряє сукні від кутюр: Ів Сен-Лорана, П'єра Кардена, Жана-Поля Готьє, Ніни Річчі та інших. Кошти, отримані з продажів цієї унікальної серії, було спрямовано на благодійність.

В середині 80-х Barbie вчергове змінюється: вона впевнено піднімається кар'єрними сходами та розвиває власний бізнес. Її гардероб поповнюється речами в діловому стилі, а обличчя стає більш виразним, адже саме в цей час ляльці стали малювати широко розплющені очі.

Лялечка Barbie в 1990-х

Колекційні Барбі 90-х — це, перш за все, ляльки в образі культової тоді співачки Брітні Спірс. Іграшкова красуня одягається в мініспідниці, короткі топи, що відкривають стрункий живіт, джинсові куртки. Лялька Кен 90-х у цей період дуже нагадує Джастіна Тімберлейка — бойфренда зіркової Брітні в ті часи.

Разом з тим саме в цей період іграшці довелося зіткнутися з критикою зовнішнього вигляду: питання виникли до непропорційно тонкої талії, довгих ніг, худорлявості. У суспільстві почала ширитися думка, що Барбі пропонує дівчаткам недосяжні стандарти краси. Також її критикували за «некмітливий» образ. У 1992 скандал виник навколо Барбари, яка розмовляла. Серед її реплік зустрічалися фрази «Я обожнюю шопінг» або «Математика — це важко». Батьки сприйняли такі меседжі недоречними, обмеженими та навіть сексистськими.

У Mattel швидко відреагували, і тренд на освічену та успішну Барбі сягнув вершини: у продажу з'явилася «кандидатка в президенти». Пропорції фігури красуні також були змінені: дівчаткам, які купували Барбі 90-х, каталог пропонував ляльок із більш здоровим та природним зовнішнім виглядом.

Серед моделей Барбі 1990-х років — Беккі в кріслі колісному. Проте у бажанні підтримати людей з інвалідністю в компанії так квапилися, що не продумали всі деталі. У результаті крісло не поміщалося в іграшковий будиночок, а волосся Беккі заплутувалося в колесах. Втім, на продажах ці промахи майже не позначилися.

Барбі в 2000-х

Нове тисячоліття принесло красуні кардинальну зміну іміджу: вона стає героїнею мультфільмів і відеоігор, щоразу реагуючи на актуальні популярні явища в культурі. Наприклад, в образі «Чорної канарки», супергероїні коміксів DC, лялька здобуває нових прихильників.

Крім того, ляльки Барбі 2000 років — вільні від стосунків. На хвилі гучного розлучення улюбленців Америки, Брітні Спірс і Джастіна Тімберлейка, Барбара кидає Кена та робить татуювання на згадку про нього.

У 2015 на полицях магазинів з'являється Barbie зі штучним інтелектом. Завдяки вбудованим камері, мікрофону та динамікам, а також Wi-Fi модулю лялька вміє спілкуватися з хазяйкою і самонавчатися в процесі гри.

Світ різноманітний, а Барбі — його гармонійна та невід'ємна частина. Історія ляльок Барбі в 2000-х роках — яскравий доказ цього. Mattel створює іграшкових красунь з оновленими тілами, індивідуальними особливостями та обмеженими можливостями, в усьому різноманітті рас і національностей. Виробник пропонує на вибір 9 типів фігур, 35 відтінків шкіри і 94 варіанти зачісок. За всю історію лінійки Fashionistas було випущено 176 видів ляльок.

У 2019 Barbie відсвяткувала своє 60-річчя, і на підтримку цієї події вийшла серія You can be. Тоді на полицях магазинів з'явилися «педіатриня», «телерепортерка», «пожежниця», «зоорятівниця», «тренерка з йоги», «стартаперка», «суддя», «програмістка», «гонщиця Формули-1» і «бджолярка». Компанія Маттел хотіла нагадати, як багато різноманітних професій, не розділених за гендерною ознакою, встигла опанувати їхня героїня за час еволюції Барбі. Колекція покликана дати дівчаткам впевненість, що вони можуть обрати будь-яку діяльність і досягти у ній успіху.

У 2020 році інклюзивна колекція поповнилася ляльками з протезом та в кріслі колісному, а також було представлено Барбі зі шкірним захворюванням «вітіліго». За словами Mattel, модель стала найбільш обговорюваною серед користувачів, тим самим довівши, що батьки хочуть купувати дітям наближені до реальності іграшки.

Серії Inspiring Women та Signature

Ще одна важливая серія, покликана надихати та мотивувати дівчаток — Inspiring Women. Легендарні жінки минулого та сьогодення, втілені в гарних впізнаваних ляльках — це справжні рольові моделі! Серед Барбі цієї серії: художниця Фріда Кало, Саллі Райд, перша жінка-астронавт, яка побувала в космосі, співачка Елла Фіцджеральд, медсестра Флоренс Найтінгейл, параатлетка Медісон де Розаріо, супермодель Адвоа Абоа, математикиня NASA Кетрін Джонсон, астронавтка Саманта Крістофоретті, авіаторка Бессі Колман, перша леді Елеонора Рузвельт та багато інших.

А в 2020 іменну ляльку вперше отримала й українка — Ольга Харлан, олімпійська чемпіонка з фехтування.


Популярною також є цікава колекція Signature, яка об'єднує ляльок, виконаних у стилі відомих чоловіків: Барбі-Елтон Джон, Барбі-Елвіс Преслі, Барбі-Енді Воргол тощо.

Колекційні ляльки Barbie з різних серій також представлені в асортименті «Будинок іграшок».

Barbie в наші дні

Минулий рік позначився новим вибухом тренду на всесвітньо відому ляльку: фільм Барбі 2023 став надзвичайним явищем у поп-культурі. Попри зовнішню простоту сюжету, він привертає увагу до глибоких проблем: гендерної нерівності, жіночої ролі в суспільстві, права вибору власного «Я».

На хвилі успіху кінострічки, Mattel почали випускати нові ляльки Барбі 2023: на полицях магазинів з'явилися Кен і Барбі у впізнаваних екранних образах, а також та сама рожева машинка, що встигла закохати у себе всіх глядачів.

Барбі 2023 — це вже не просто іграшки, а справжній маніфест свободи, самовираження, партнерства, у якому жінка посідає гідне місце.

Оновлені серії Дрімтопія, Fashionistas та Cutie Reveal

До 65-тої річниці компанія Mattel створила ювілейну ляльку у вінтажному вбранні. Проте це не єдина новинка серед асортименту бренду.

Нові ляльки з'являються постійно, цікаві поповнення відомих серій приваблюють прихильників іграшки. Так, до колекції Fashionistas додалися Барбі в нових образах, наприклад, ретро-красуня в рожевій спідничці та інші модниці. Ляльки серії відрізняються стильним одягом і ніжним макіяжем.

Колекція Дрімтопія поповнилася розкішними русалками. До принцес та фей, які в основному складають серію, додалися аж чотири морські королівни! Кожна з них виконана у власній колірній палітрі, має вишуканий ліф та хвіст унікальної форми.

Надзвичайно популярними останні роки є ляльки з серії Cutie Reveal, і це не дивно: у кожній коробці ви знайдете не лише ляльку в костюмі звірятка, а й купу аксесуарів-сюрпризів та навіть фігурку домашнього улюбленця. Актуальна іграшка з серії — цуценя в костюмі жабки — нестандартна та цікава.

У всесвіті Барбі кожна дівчинка знайде ляльку, здатну виразити її внутрішній світ, втілити мрії та прагнення, надихнути на досягнення цілей своїм прикладом. Хто, якщо не Барбі, здатний утримувати лідерство в індустрії впродовж половини століття, переживати періоди злетів і поразок, змінюватися під впливом світових подій і тенденцій? Нам усім є чого повчитися в неї.

Попри те, як Барбі змінилася за ці 65 років, у наші дні досі існує безліч проблем і стереотипів, які їй ще належить зламати, щоб бути не лише легендою минулого, але й символом нових поколінь.

Автор статті: Експерт Бі

close

Увага! Щоб залишити відгук вам необхідно заповнити особисті дані

preloader
close
-32%

Товар зараз зі знижкою

close
NEW
Новинка

Купуйте новинки першими!

close
Подарунок!

Товар зараз акційний, до нього додається подарунок

close
Ваша ціна

Ціна товару зі знижкою за картою лояльності

close
Відео

В картці товару є відеоролик

close
Оплата частинами

Можна оплатити частинами через Приватбанк

close
Ексклюзивний товар

Товар представлений виключно в мережі Бі

close
Лідер продажів

Товар популярний серед покупців

close
ECO

Товар виготовлено з екологічних або вторинних матеріалів

close
Підтримка

Товар можна оплатити карткою «єПідтримка».

close
M
Модерація

Відгук стане доступний іншим користувачам після перевірки

close
icon
Уцінка

Іграшки гарної якості, які втратили свій товарний вигляд

close
icon
Trade in

Іграшки, які були в використанні і продаються повторно

close

Авторизуйтесь

heart

У Вас немає списків бажань

Якщо у вас є списки бажань,
авторизуйтеся

close

Замовити дзвінок

Вкажіть свій номер телефону
і ми звяжемося з вами
протягом 10 хвилин

{{error}}

{{error}}

close

Ваша заявка прийнята

Дякую, !
Ви замовили дзвінок на номер .
Ми зателефонуємо вам у найближчі 20 хвилин.

close

Увага!

Введіть свою адресу ел. пошти і ми тобі повідомимо, коли товар буде в наявності

Ви вже підписані на цю розсилку

Дякую!

Інформація про наявність товару прийде на вашу ел. пошту

{{email}}

Щось пішло не так ... Спробуйте пізніше

Посилання можна cкопіювати

Ваш кошик порожній

Додайте товари, які хочете придбати, та перейдіть до оформлення замовлення

У вас ще немає списків бажань

Додавайте бажані товари та створюйте тематичні списки, щоб ділитися ними з друзями та відстежувати знижки.

Щоб переглянути уже створені списки бажань — авторизуйтеся на сайті.

Виберіть магазини

  • Списком
  • Карта