0 (800) - 30 - 11 - 30

(800) - 30 - 11 - 30

(044) - 377 - 71 - 33

Магазин іграшок Статті та огляди Підготовка майбутнього першокласника: з чого почати?

Статті та відео-огляди


Статті 12 Серпень 11764

Підготовка майбутнього першокласника: з чого почати?

Перед вступом до першого класу часто батьки хвилюються набагато більше, ніж їхня дитина. Адже крім купівлі шкільної форми, канцтоварів, оформлення в школу й інших важливих турбот, вони переймаються за те, чи вистачить у дитини знань для вступу до школи. Багато батьків навіть не знають за що хапатися: читання, письмо, приклади, логіка або може важливіше підготувати дитину емоційно? З чого почати підготовку до школи?

У цій статті я постараюся максимально просто розповісти, як поєднати інтелектуальну і психологічну підготовку до школи, не перенавантажуючи малюка.

Необхідні знання та вміння дитини для успішного вступу до 1 класу

Перший клас вважається адаптаційним і дітям не задають домашніх завдань, а усі уроки проходять в ігровій формі. Але це не означає, що перед приходом до школи дитина не зобов'язана орієнтуватися в основних темах і питаннях. Що має знати дитина до школи?

У кожній школі є певні вимоги перед вступом у перший клас. У ліцеях і гімназіях вони можуть бути суворими, в загальноосвітніх школах більш лояльними. Вважається, що в 6-ти річному віці дитина повинна вміти писати невеликі слова, рахувати, читати по складах. Насправді вміти читати, писати і рахувати – необов'язкові вміння перед школою. Головне, щоби дитина впевнено тримала ручку в руці, могла назвати положення предмета у просторі, знала кольори, пори року, орієнтувалася в напрямках й інше.

Батькам варто детально вивчити вимоги до першокласника саме того навчального закладу, куди вони збираються піти. Тоді за літо можна надолужити знання та набути нові необхідні навички.

Також перед приходом до школи серед умінь дитини повинні бути присутні такі:

  • концентрація уваги на одному виді діяльності більше 10 хвилин;
  • вміння складати розповідь, переказувати казки;
  • здатність вивчити невеликий вірш;
  • вміння знаходити подібності та відмінності між предметами.

Важливо, щоб дитина прагнула до самостійності, тільки тоді вона може успішно перейти на наступний етап її життя.

Розвинути у малюка кмітливість, логіку і мислення допоможе настільна гра-головоломка для дошкільнят Маленький червоний капелюшок від бренду Smart Games. У цій грі необхідно допомогти Червоній Шапочці знайти правильний шлях до бабусі. Але хитрий вовк може потрапити в будинок швидше! Зробіть дві дороги до бабусиного будинку: для Червоної Шапочки і для вовка. Така гра стане чудовою розвагою для всієї родини! Ціна гри приблизно 700 грн.

Фізичний розвиток: ознаки готовності до першого класу

6 років – вік, коли треба йти до школи. Але кожна дитина до 6-ти років розвинена по-різному і не всі діти готові вирушати у перший клас. Найчастіше фізична готовність дитини до школи визначається її фізіологічними параметрами. Стрибок росту, зміна молочних зубів, добре розвинена дрібна моторика, прагнення займатися спортом – усе це говорить про готовність дитини йти до школи.

Не менш важливою складовою фізичного здоров'я є імунітет. За тривалої відсутності може страждати успішність, дитині важко буде надолужити пропущений матеріал. Завданням батьків буде зміцнити імунітет дитини за літо і дати сили організму на навчання.

Психологічна підготовка до школи

Як підготувати дитину до школи з психологічного боку? Що важливіше, вміння читати або контролювати свої емоції? Як адаптуватися до нової атмосфери?

Головне у підготовці – не перевантажувати дитину і не змушувати робити що-небудь через силу. Адже бажання вчитися може і зникнути. Перед школою дитині необхідно пояснювати її майбутню роль школяра. Багато дітей часто не розуміють, що їм потрібно буде робити у навчальному закладі. Завдання батьків – максимально доступно розповісти дитині про школу, уроки, можливі завдання і вимоги. Також важливо пояснити аспект самостійності, можливість дружби з однокласниками, розповісти про інше, більш веселе шкільне життя.

Для хороших відносин з учителем і однокласниками дитину потрібно вчити керувати своїми емоціями – це вбереже його від необдуманих слів або вчинків. Моделювання можливих проблем також допоможе знаходити позитив і виходити зі складної ситуації.

Зосередженість, увага і концентрація – одні з найважливіших навичок у перші роки навчання у школі. Якщо дитина буде прагнути і навчиться доводити почату справу до кінця – успіх забезпечений. Самостійність і відповідальність за свої слова, вчинки, дії – шлях до досягання поставлених цілей у майбутньому. Але як підготуватися до школи інтелектуально?

Інтелектуальний розвиток: вчимося мислити і аналізувати

Дуже важливим є вміння мислити. Якщо дитина навчиться аналізувати інформацію, міркувати, відокремлювати головне від другорядного, то вчитися буде набагато легше.

Для того, щоб у дитини було бажання дізнаватися нові знання у школі, необхідно прищеплювати їй пізнавальний інтерес і у звичайному житті. Якщо їй цікаво дізнаватися навколишній світ, то і у школі точно буде не нудно!

Комунікація і вміння знаходити спільну мову з дорослими і однолітками – хороший спосіб знайти шкільних друзів і мати хороші відносини з учителями. Логічне мислення – дуже потрібне вміння для школяра. Завдяки розвиненій логіці дитина з легкістю зможе вирішувати складні завдання і буде мислити нестандартно.

Підготовка до школи вдома: з чого почати?

Як і де підготувати дитину до школи перед приходом до 1 класу? Чи потрібно йти на спеціальні курси для дошкільнят або можна зробити це вдома?

Звичайно, підготовка до школи вдома можлива, необхідно лише бажання батьків і трішки терпіння. Починати підготовку до школи можна вже з 3-4 років, потроху, в ігровій формі. Дитина активно пізнає світ, набуває нових навичок і такий вік відмінно підходить для навчання.

Рахувати машинки, пальчики, малювати геометричні фігури, вивчати кольори улюблених овочів і фруктів – процес підготовки до школи запущений! Не сваріть дитину за нерозуміння, але завжди хваліть за успіхи, тоді інтерес до навчання не зникне.

З 5-ти років дитину необхідно привчати до більш тривалих занять і тренувати посидючість. Необхідно організувати робоче місце, поступово збільшувати час занять, але не більше 30-40 хвилин на день. Щоб навчити дитину читати, спершу необхідно вивчити букви і звуки, потім переходити до читання маленьких слів по складах. Пізніше можна переходити до письма. Але пам'ятайте, більшість занять повинні проходити в ігровій ненав'язливій формі, так малюкові буде набагато цікавіше.

Також є розвивальні ігри для дітей 6-7 років для підготовки до школи, знайти їх можна безліч і на будь-який смак. Тоді і вдома підготовка до школи стане набагато веселішою.

Великою популярністю користуються навчальні інтерактивні плакати з буквами і цифрами, овочами і фруктами, тваринами. Завдяки тому, що їх можна розташовувати на стіні або столі, вони завжди будуть перед очима у дитини й інформація буде краще засвоюватися.

Також готуватися до школи допомагають розвивальні книжки з математики, логіки, письма або читання. Улюблені герої з казок або мультиків залучать до заняття і зроблять результат навчання більш ефективним.

Дуже цікавими є магнітні книги для навчання. Завдяки їм дитина легко навчиться орієнтуватися в часі, вивчить фігури, транспорт, пори року.

Не забуваємо про шкільне приладдя!

Як би не було важливо дати маляті знання перед школою, навчальне приладдя теж відіграє важливу роль у навчальному процесі. Погодьтеся, адже зошит або пенал з улюбленим персонажем суттєво підіймає настрій і налаштовує на навчальний день. Але важливо пояснити дитині, що відволікатися на милування красивим зошитом або щоденником під час уроку не варто, краще залишити це для перерви.

Канцтоварів не має бути занадто багато, досить буде декількох наборів, які будуть поповнюватися в міру необхідності. Стане в нагоді таке приладдя, як: ручки, олівці, лінійка, портфель, зошити, пенал. Але і без кольорових олівців, фломастерів та фарб не обійтися – адже діти у цьому віці так люблять малювати!

Зараз вибір шкільного приладдя настільки великий, що кожна дитина зможе вибрати канцтовари на свій смак. Щоденники і папки для зошитів L.O.L. Surprise, конструктор-органайзер LEGO DOTs, канцтовари My little pony, Hot Wheels. Олівці та фломастери з героями мультфільму Тачки 3, настільний набір Щенячий патруль, блокноти зі Свинкою Пеппою та багато іншого порадують першокласника і налаштують на легке навчання!

Автор статті: Ольга Зінченко

close

Увага! Щоб залишити відгук вам необхідно заповнити особисті дані

preloader
close
-32%

Товар зараз зі знижкою

close
NEW
Новинка

Купуйте новинки першими!

close
Подарунок!

Товар зараз акційний, до нього додається подарунок

close
Ваша ціна

Ціна товару зі знижкою за картою лояльності

close
Відео

В картці товару є відеоролик

close
Оплата частинами

Можна оплатити частинами через Приватбанк

close
Ексклюзивний товар

Товар представлений виключно в мережі Бі

close
Лідер продажів

Товар популярний серед покупців

close
ECO

Товар виготовлено з екологічних або вторинних матеріалів

close
Підтримка

Товар можна оплатити карткою «єПідтримка».

close
M
Модерація

Відгук стане доступний іншим користувачам після перевірки

close
icon
Уцінка

Іграшки гарної якості, які втратили свій товарний вигляд

close
icon
Trade in

Іграшки, які були в використанні і продаються повторно

close

Авторизуйтесь

heart

У Вас немає списків бажань

Якщо у вас є списки бажань,
авторизуйтеся

close

Замовити дзвінок

Вкажіть свій номер телефону
і ми звяжемося з вами
протягом 10 хвилин

{{error}}

{{error}}

close

Ваша заявка прийнята

Дякую, !
Ви замовили дзвінок на номер .
Ми зателефонуємо вам у найближчі 20 хвилин.

close

Увага!

Введіть свою адресу ел. пошти і ми тобі повідомимо, коли товар буде в наявності

Ви вже підписані на цю розсилку

Дякую!

Інформація про наявність товару прийде на вашу ел. пошту

{{email}}

Щось пішло не так ... Спробуйте пізніше

Посилання можна cкопіювати

Ваш кошик порожній

Додайте товари, які хочете придбати, та перейдіть до оформлення замовлення

У вас ще немає списків бажань

Додавайте бажані товари та створюйте тематичні списки, щоб ділитися ними з друзями та відстежувати знижки.

Щоб переглянути уже створені списки бажань — авторизуйтеся на сайті.

Виберіть магазини

  • Списком
  • Карта