example-top-banner
0 (800) - 30 - 11 - 30

(800) - 30 - 11 - 30

(044) - 377 - 71 - 33

Магазин іграшок Статті та огляди Вибираємо біговел правильно: 5 корисних порад для батьків

Статті та відео-огляди


Статті 24 Травень 530

Вибираємо біговел правильно: 5 корисних порад для батьків

Біговел (він же велобіг, велокат, ранбайк, велобалансир) — це дитячий велосипед, що не має педалей. Він максимально простий в опануванні, а різноманіття моделей дозволяє підібрати варіант навіть для найменших! Це відмінний спосіб підготувати дитину до класичного велосипеда та ковзанів у майбутньому.

Опанувати велобіг може будь-яка дитина, яка вже почала ходити, тобто навіть віком в 1 рік. Дівчинка чи хлопчик будуть у захваті від можливості пересуватися новим способом! Для початкових моделей біговелів навіть не обов’язково вже вміти тримати рівновагу — завдяки кількості чи ширині коліс малюк отримує змогу поступово розвивати відчуття балансу. Це попереджає чимало дрібних фізичних травм. Окрім того, у дитини не буде виникати неприємних асоціацій, страху перед іншими видами транспорту.

Чому варто підібрати біговел дитині?

Серед користі та переваг, які несе цей вид транспорту для дитини, можна виділити такі головні:

  1. Фізичний розвиток. Біговел забезпечує органічне (а отже, безпечне) навантаження на м’язи ніг, спини, преса, тренує рівновагу, відчуття балансу. Оскільки відштовхуватися та гальмувати малюк буде обома ногами, на відміну від самоката, є більше шансів зберегти правильну симетричну поставу. Навантаження на коліна та інші суглоби суттєво менше, ніж при їзді на триколісному велосипеді.
  2. Психологічний розвиток. Біговел зазвичай стає першим персональним транспортом, що допомагає формуванню незалежності, відповідальності, самостійності. Водночас малюк не боїться падіння, оскільки в будь-який момент може спертися на ноги. Тому майбутнє опанування велосипеда не стане психологічною травмою. Зважаючи на невелику вагу біговела, дитина вчиться долати дрібні перешкоди на шляху, наприклад, бордюри. Це сприяє розвиненню впевненості.
  3. Зручність. Підібрати велобіг варто вже тому, що пересуватися на ньому набагато веселіше й швидше, ніж пішки, тому його сміливо можна брати на прогулянку містом. Також ранбайк безпечніший за звичайний велосипед: дитині не доводиться одночасно слідкувати за рівновагою, крутінням педалей, гальмами та власною безпекою, тому шанси впасти — мінімальні.

Чи є у такого чудового транспорту недоліки? Є, хоча і не критичні. По-перше, швидкий знос взуття, особливо в зоні миска. Саме передньою частиною стопи дитина зазвичай відштовхується та гальмує. Для розʼвязання проблеми можна придбати спеціальні накладки на взуття чи просто вибрати кілька пар кросівок, які не шкода.

По-друге, на велокаті можна доволі сильно розігнатися, особливо це стосується моделей для дітей від 3 років. Для розвʼязання проблеми важливо обговорити з малюком правила безпеки (наприклад, не виїжджати на дорогу самостійно), а також купити яскравий шолом. За бажанням можна придбати додатково наколінники та налокітники.

По-третє, уникайте поєднання жорсткого сидіння, литих поліуретанових шин і нерівної дороги — це створює підвищене навантаження на хребці малюка. Якщо дитина буде кататися по пересіченій місцевості, варто вибрати ранбайк з хорошою амортизацією.

Який краще біговел для дитини купити, залежить від її віку, зросту та вправності. Розглянемо основні поради щодо вибору детальніше.

Вибираємо велобіг по зросту та віку малюка

Вкрай важливо, аби транспорт відповідав фізичним параметрам дитини. Біговел «на виріст» буде зависоким. Якщо малюк дотягуватиметься до землі лише носками, ноги швидко втомлюватимуться, підвищиться ризик падіння, і задоволення від катання буде значно меншим.

Ідеальним буде ранбайк такої висоти, за якої дитина комфортно розташовується в сідлі, стопи повністю стоять на землі, а ноги злегка зігнуті в колінах. Така посадка дає дитині максимальний контроль під час руху, спрощує утримання рівноваги. Якщо кермо та сидіння матимуть регулювання по висоті, це значно продовжить період служби біговела — запас в 10 см забезпечить катання протягом 2–3 років.

Якщо ви робите покупку без попередньої «примірки», наприклад, онлайн, то можна спиратися на стандартні рекомендації. Так, для віку 1,5–2,5 роки знадобиться сидіння з мінімальною висотою 25–28 см, малюкам 2,5–3,5 років підійде модель з сидінням на рівні 30–36 см. Також ви можете орієнтуватися на рекомендації виробника — зазвичай бренди вказують зріст дитини, оптимальний для конкретного біговела.

Що стосується ваги, враховуйте, що часто носити ранбайк доводиться батькам. Тому невелика вага буде перевагою передусім для вас. Чим менша дитина, тим частіше дорослі мусять піднімати велобіг: виносити з квартири та під’їзду, спускати сходами тощо. Крім того, з легкою моделлю малюкові буде простіше зрушити з місця, переїхати через бордюр, подолати сходи. Існує кілька універсальних рекомендацій:

  • > 3 кг — підійдуть для дітей, яким ще не виповнилось 2 роки;
  • 3–4 кг — хороший вибір для малюків 2,5–3,5 років;
  • 4–5 кг — оптимально для дитини до 5 років;
  • 5 кг і більше — такі біговели можна купувати малюкам старше 5 років.

Також варто враховувати індивідуальні особливості дитини, аби вона не перенапружувалася під час прогулянки. У такому разі любов до розваг на свіжому повітрі забезпечена!

Враховуємо матеріал, з якого зроблені рама й колеса для біговела

Від матеріалу, з якого зроблена рама, здебільшого залежать вага, довговічність і комфортабельність велобігу. Зазвичай виробники використовують такі матеріали:

Дерево. Такі моделі екологічні, красиві, доволі легкі, часто мають ремінь для зручного перенесення дорослими. Зазвичай раму виготовляють з берези. Оптимальне середовище для пересування на такому транспорті — вулиці та паркові зони з хорошим асфальтовим покриттям. Це пов’язано з тим, що дерев’яні біговели не мають амортизації і навіть надувні колеса не рятують від ударного навантаження через проїзд по вибоїнах чи пересіченій місцевості.

Метал. Моделі, виготовлені з алюмінію — легші, але сталеві ранбайки — міцніші. Вибір залежатиме від віку дитини й вашого бюджету. Такі біговели зазвичай мають хорошу амортизацію великий діапазон регулювання по висоті, тому підходять для катання в будь-яких умовах. Як алюмінієві, так і сталеві рами схильні до корозії, тому транспорт краще не залишати надовго просто неба.

Пластик. Такі біговели яскраві та легкі, проте зазвичай не мають амортизації чи регулювання по висоті. Для виготовлення подібних ранбайків використовують міцний композитний пластик. Оптимальна поверхня для катання — рівні паркові доріжки чи навіть квартира.

Чим довша рама, тим стійкішим буде біговел — сидіння не повинно розташовуватися прямо над заднім колесом. В іншому випадку тримати рівновагу буде складно, а постава малюка з часом може погіршитися. Для маленьких дітей зручними є моделі з низьким центром ваги. Враховуючи все сказане вище, для малюків до 3 років частіше за все вибирають пластикові чи дерев’яні ранбайки, а для старших дітей є сенс купувати міцніші металеві моделі. Чим гірша якість дорожнього покриття, по якому буде кататися юний райдер, тим більше вимог до амортизації слід висувати.

Також зверніть увагу на матеріал, з якого зроблені колеса. Вони можуть бути литими (з ПВХ чи поліуретану) з пластиковою основою та пневматичними з металевими спицями. Перші зазвичай встановлюють на біговели для наймолодших рейдерів, оскільки вони легкі, не проколюються. Пневматичні (надувні) колеса, як правило, можна побачити на моделях з металевими рамами. Вони важчі через наявність камери, шини, металевої основи, проте забезпечують покращену амортизацію, підходять для їзди по нерівному дорожньому покриттю, ґрунту, траві.

Які особливості конструкції варто врахувати при виборі біговела

Сучасні виробники пропонують найрізноманітніші за конструкцією моделі біговелів. Вибір залежатиме від віку дитини, її поточного етапу розвитку. Серед основних формфакторів:

Велобіг-каталка. Варіант для найменших. Така модель має 3 або 4 литих колеса, низьку дерев’яну, пластикову чи металеву раму. Вони підходять для малюків від 1 року (до 20 кг), які тільки почали ходити, оскільки не вимагають зусиль для утримання рівноваги (лише для сидіння в сідлі). Завдяки максимальній стійкості кататися дитина може самостійно чи з допомогою батьків.

Балансир. Зазвичай це пластикові моделі, що мають два дуже широкі колеса, які спрощують утримання рівноваги. Балансири призначені для юних райдерів вагою до 30 кг. Проте, оскільки такі моделі не мають регулювання по висоті, період їх використання не великий.

Трансформер. Один з найбільш універсальних варіантів. Такий біговел легко може перевтілитися з триколісного у двоколісний, коли дитина підросте, витримуючи вершника до 40 кг. Моделі, що розбираються до самоката, мають обмеження до 50–60 кг. Такі велобіги дорожчі, але будуть актуальні протягом кількох років.

Класичний. Це двоколісна модель, яка може бути розрахована на дитину від 2 до 6 років. Такі біговели представлені в широкому асортименті дизайнів і матеріалів. Сприяють швидкому розвитку відчуття рівноваги.

Велосамокат. Ці моделі призначені для дітей 4–7 років, мають колеса більшого діаметра, тому здатні розвивати пристойну швидкість. Зазвичай велосамокати можуть похвалитися широким діапазоном регулювання висоти сидіння й руля, а також спеціальною підставкою для ніг. Розраховані на вагу до 50–60 кг.

Орієнтуючись в різновидах біговелів, вам буде простіше вибрати варіант, ідеальний саме для вашої дитини.

Додаткові опції не завадять

Аби катання на біговелі було максимально комфортним і безпечним, можна вибрати модель з однією чи кількома додатковими опціями:

  • Ручні гальма. Будуть актуальні лише для дітей старше 3 років — до цього віку у малечі зазвичай недостатньо сили в долоньках, аби стиснути додаткову ручку. Часто малюкам важко зорієнтуватися в ситуації, коли треба одночасно керувати швидкістю поїздки та тримати рівновагу. Проте вчитися користуватися такими гальмами варто, якщо дитина в майбутньому хоче пересісти на велосипед.
  • Паркувальна ніжка. Завдяки такій деталі біговел можна поставити на дитячому майданчику чи в коридорі квартири. Це знижує вимоги до умов зберігання, запобігає пошкодженню лакофарбового покриття рами, тому надалі виріб служить довше.
  • Платформа для ніг. Зазвичай така опція передбачена в моделях для дітей старше за 3 роки, коли дитина вже здатна впевнено тримати рівновагу. Платформа може бути частиною рами чи чіплятися знизу додатково. Вона дозволяє малюкові зручно прилаштувати ноги, коли достатня швидкість вже досягнута. Добре, якщо така платформа матиме протиковзне покриття, що запобігає випадковим травмам.

Все це не обов’язкові елементи біговела, проте завдяки ним дитині може бути зручніше кататися. Також не забувайте про можливості самостійного покращення дитячого транспорту: за бажанням на ранбайк можна поставити дзвіночок, дзеркала заднього виду, світловідбивні елементи (катафоти), ліхтарики тощо. Це зробить біговел ще більше подібним до справжнього велосипеда, підвищить безпеку дитини на вулиці.

Вибирайте привабливий дизайн

Для дитини дизайн має надзвичайне значення: на зручному й водночас красивому біговелі захочеться кататися кожного дня. Це сприятиме швидкому фізичному розвитку малюка, заохочуватиме до активного відпочинку на свіжому повітрі. Зрештою, батьки купують ранбайк саме для того, щоб дитина отримувала радість і задоволення від катання. Тому більшість дорослих вибирають біговел разом з малюком. Якщо ж ви хочете зробити сюрприз чи отримувач подарунка поки замалий для усвідомленого вибору, спирайтеся на його особисті вподобання і, звичайно, технічні характеристики моделі.

Якщо ви хочете вибрати велобіг від надійного виробника, варто звернути увагу на асортимент великих спеціалізованих магазинів, таких як «Будинок іграшок». Ми пропонуємо вражаючий асортимент і гарантуємо якісну, безпечну для дітей продукцію. Порадуйте малечу чудовим подарунком!

Автор статті: Експерт Бі

close

Увага! Щоб залишити відгук вам необхідно заповнити особисті дані

preloader
close
-32%

Товар зараз зі знижкою

close
NEW
Новинка

Купуйте новинки першими!

close
Подарунок!

Товар зараз акційний, до нього додається подарунок

close
Ваша ціна

Ціна товару зі знижкою за картою лояльності

close
Відео

В картці товару є відеоролик

close
Оплата частинами

Можна оплатити частинами через Приватбанк

close
Ексклюзивний товар

Товар представлений виключно в мережі Бі

close
Лідер продажів

Товар популярний серед покупців

close
ECO

Товар виготовлено з екологічних або вторинних матеріалів

close
Підтримка

Товар можна оплатити карткою «єПідтримка».

close
M
Модерація

Відгук стане доступний іншим користувачам після перевірки

close
icon
Уцінка

Іграшки гарної якості, які втратили свій товарний вигляд

close
icon
Trade in

Іграшки, які були в використанні і продаються повторно

close

Авторизуйтесь

heart

У Вас немає списків бажань

Якщо у вас є списки бажань,
авторизуйтеся

close

Замовити дзвінок

Вкажіть свій номер телефону
і ми звяжемося з вами
протягом 10 хвилин

{{error}}

{{error}}

close

Ваша заявка прийнята

Дякую, !
Ви замовили дзвінок на номер .
Ми зателефонуємо вам у найближчі 20 хвилин.

close

Увага!

Введіть свою адресу ел. пошти і ми тобі повідомимо, коли товар буде в наявності

Ви вже підписані на цю розсилку

Дякую!

Інформація про наявність товару прийде на вашу ел. пошту

{{email}}

Щось пішло не так ... Спробуйте пізніше

Посилання можна cкопіювати

Ваш кошик порожній

Додайте товари, які хочете придбати, та перейдіть до оформлення замовлення

У вас ще немає списків бажань

Додавайте бажані товари та створюйте тематичні списки, щоб ділитися ними з друзями та відстежувати знижки.

Щоб переглянути уже створені списки бажань — авторизуйтеся на сайті.

Виберіть магазини

  • Списком
  • Карта